top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJitka Zichova

ZRUŠENÍ DANĚ Z NABYTÍ NEMOVITOSTI – SKUTEČNÁ NEBO JEN ZDÁNLIVÁ VÝHODA PRO KUPUJÍCÍ?

Aktualizováno: 20. 5. 2020

Poslední dubnový den bylo vládou schváleno zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Chtělo by se zvolat huráá, protože existence daně byla dlouhodobě kritizována a považována za nemorální. Nutno podotknout, že oprávněně. Při současných cenách nemovitostí byla další 4 % z nabývací hodnoty nemovitosti placená z již jednou zdaněných peněz velkou finanční zátěží pro kupujícího. Podle vládního návrhu zákona by již daň z nabytí nemuseli hradit kupující, kteří podali návrh na vklad vlastnictví do katastru nemovitostí v prosinci 2019 a později. Pokud již daň zaplatili, bude jim vrácena. Na to je ale třeba si počkat až po ukončení legislativního procesu. O přeplatek na dani si pravděpodobně poplatníci budou žádat.

Má to ovšem jedno velké ALE. Součástí navrhovaného „daňového balíčku“ je i zrušení možnosti snížení daňového základu o zaplacené úroky z úvěru na bydlení, a to u úvěrů sjednaných počínaje rokem 2022. Kromě toho se prodlouží tzv. časový test pro osvobození od daně z příjmů při prodeji nemovitosti ze současných pěti na deset let.

Pro toho, kdo kupuje nemovitost na hypotéku, by to zase taková výhoda, jak se většinou prezentuje, být nemusela. Tedy pro ty, kteří budou nakupovat až v přespříštím roce. Ztráta ze zrušení odpočtu je jistá. I když vezmeme v úvahu časovou hodnotu peněz (určitě je lepší mít k dispozici peníze hned než v průběhu pětadvaceti let), dá se předpokládat, že současné nízké úrokové sazby se budou zvyšovat a "ztráta" tak bude větší než při současných propočtech. Naopak zisk ze zrušení daně z nabytí je nejistý, resp. celkové náklady kupujícího (podotýkám bez působení dalších vlivů trhu) se vůbec snížit nemusí, a to z jednoduchého důvodu – tržní cena je dána interakcí nabídky a poptávky – velmi laicky řečeno – podlahu stanovují náklady, strop je stanoven koupěschopnou poptávkou, a to, kde se cena nakonec ustálí, rozhoduje konkurence.

Pokud uvažujeme trh s nemovitostmi v Praze, existuje zde dlouhodobě nedostatek bytů (bohužel) – poptávka převyšuje nabídku, což tlačí cenu nahoru. Příliš velký nárůst nabídky bytů se očekávat v brzké době nedá, na cenu tedy bude mít vliv koupěschopná poptávka – slovo koupěschopná je důležité, protože znovu laicky řečeno - nestačí jenom chtít, musíme na to mít. Cena se ustálí tam, kam bude poptávka ochotná a schopná jít. A co ti, kteří pomocí úvěru financují rekonstrukci, kupují novostavbu atd. Kdo tedy skutečně na změnách vydělá?

Poznámka na závěr:

Zákon bude schvalován v běžném, nikoliv zrychleném legislativním procesu


146 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page