top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJitka Zichova

VÝVOJ REÁLNÝCH PRODEJNÍCH CEN NEMOVITOSTÍ

Propad cen prodávaných nemovitostí se nekonal ani ve II. čtvrtletí. V rámci celé ČR došlo oproti předchozímu období k nárůstu cen o 2,4 %, přičemž nejvyšší nárůst cen byl v Západočeském, Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Naopak k poklesu došlo v kraji Karlovarském a Jihočeském.

Oproti trendu posledních let se zpomalil růst cen v hlavním městě, a to na 0,7 %. I v Praze je však kolísání cen ovlivněno vždy konkrétní lokalitou. Propad ekonomiky se dosud naplno neprojevil, vliv na ceny nemovitostí se projevuje vždy s určitým časovým odstupem. Kromě toho, ceny v Praze jsou více ovlivněny nedostatkem bytů a stále ještě silnou poptávkou.



Nejvyšší prodejní ceny jsou dlouhodobě realizovány v Praze 1, Praze 2 a Praze 7, v těchto lokalitách se vyšplhaly nad 100 tis. /m2. Oproti prvnímu čtvrtletí došlo k nejvyššímu nárůstu cen na Praze 8 a Praze 10, naopak poměrně velký pokles zaznamenaly ceny na Praze 3. Podotýkám, že na vývoj cen v jednotlivých lokalitách je třeba dívat se v širších souvislostech, např. i ve vztahu k dlouhodobým trendům, struktuře prodávaných bytů apod.

Zdroj: vybraná data z analýzy společností Deloitte Česká republika a Společnosti pro Cenové mapy ČR

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page