top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJitka Zichova

ZHORŠÍ SE PODMÍNKY PRO POSKYTOVÁNÍ HYPOTÉK?

Z hlediska objemu poskytnutých hypoték byly historicky nejsilnějšími měsíci březen (44 mld. Kč) a duben (39 mld. Kč). Dovolím si dodat, že se nejedná pouze o nové hypotéky, ale i o tzv. refinancování. Každopádně tato čísla na sebe váží i dva problémy, a to:


  • dle informací RX Finance jsou banky zahlceny novými žádostmi a vyřízení hypoték se v současné době prodlužuje až na dva měsíce, což snižuje „konkurenceschopnost“ právě kupujících bez vlastních zdrojů

  • guvernér ČNB také varuje, že hypoteční boom je potenciálním zdrojem úvěrového rizika. ČNB považuje úvěrové standardy bank a dalších poskytovatelů hypoték v současné době za hraničně uvolněné. Již delší dobu poukazuje také na to, že byty ve vybraných lokalitách s vysokým podílem investičních bytů jsou nadhodnoceny až o 25 procent.



Téměř s jistotou se dá očekávat, že ČNB zvýší úrokové sazby a při pokračujícím trendu poskytování hypoték není vyloučeno, že znovu přistoupí k omezování hypoték.

Parlamentem schválená novela zákona o ČNB jí k tomu dává nástroje tzv. makroobezřetnostní politiky, tedy pravomoc stanovit právně závazné limity úvěrových ukazatelů pro žadatele o hypotéku dosud stanovené pouze formou doporučení nebo zcela zrušené.

Ukazatel LTV – loan to value – poměr úvěru vůči zástavní hodnotě nemovitosti je v současné době stanoven, resp. doporučen ve výši 90 %.

Doporučení ohledně dalších dvou ukazatelů byla zrušena.

Ukazatel DTI - debt-to-income – poměr celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu – hodnota byla v minulosti doporučena na devítinásobek

Ukazatel DSTI - debt-service-to -income – výše měsíční splátky veškerých dluhů vůči čistému měsíčního příjmu – hodnota byla v minulosti doporučena na max. 50%.

Pozitivní zprávou je, že pro rodiny, kdy je alespoň jeden ze žadatelů mladší 36 let budou platit mírnější pravidla. Konkrétně v porovnání s ostatní klientelou budou moci mít poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti vyšší o 10 procentních bodů, podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém příjmu může být vyšší o pět procentních bodů a poměr výše celkového zadlužení žadatele a jeho čistého příjmu by mohl být vyšší o jednoroční násobek čistých příjmů (Pozn.: poslední dva restriktivní ukazatele – DTI a DSTI nejsou v tuto chvíli aktivovány)


Není vyloučeno, že úroky z hypoték se ještě během letošního roku mohou vyrovnat s výnosem z pronájmu bytu.


Zdroj: RX Finance, ČNB, Ekonom a Golem Finance


11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page